Gıda Sektöründe Karşılaşılan Mikroorganizmalar

Gıda mikrobiyolojisi, gıda ve ham maddelerini yaşam alanı olarak seçen mikroorganizmaların tipi, sayısı ve davranışlarıyla ilgilenir. Yiyecek ve içeceklerdeki mikroorganizmalar, meydana getirdiği değişiklikler, birbirleriyle ilişkileri, gelişme koşullarının incelenmesi de Gıda Mikrobiyolojisi bilim dalının ilgi alanı içerisindedir. 

Mikroorganizmalardan yeni gıda ürünlerinin üretilmesi ve böylece gıdalarda yeni tat, koku ve yapı oluşumunun sağlanması; gıdalar ile vücudumuza taşınan mikroorganizmaların sağlık üzerindeki etkileri gibi konular da gıda mikrobiyolojisi kapsamında incelenir. Gıdaların soğukta muhafazası, dondurulması, kurutulması, pişirme, haşlama, asitlendirme, fermantasyon, ambalajlama, ışınlama, nanoteknoloji gibi pek çok prosesin mikroorganizmalara etkisi, istenmeyen mikroorganizma bulaşmasının ve gelişmesinin önlenmesi ile ilgili önleyici sistemlerin uygulanmasına ait bilgiler de gıda mikrobiyolojisi içerisinde yer alır. Kısacası gıda mikrobiyolojisi, daha güvenli ve kaliteli gıda üretiminin gerçekleştirilmesi için gerekli bilgileri içerir.

Gıda sektöründeki mikroorganizmalar adı altında incelenen gruplar aşağıdadır;

İşlenmiş Yiyecek Grubu Unlu Mamüller ve Fırıncılık Grubu
Yersinia

Maya ve Mantar
Staphylococcus aureus
Salmonella
türleri
Shigella
türleri
Listeria monocytogenes
Escherichia coli
Enteroobacteria türleri
Coliform
Staphylococcus aureus
Salmonella türleri
Shigella türleri
Listeria monocytogenes
Escherichia coli
Enterobacteria
Coliform
Clostridium sulfite
Bacillus cereus
Aerobik mezofil
Süt ve Süt Ürünleri Grubu İçme Suyu ve İçecek Ürünleri
Yersinia
Maya ve Mantar
S.termophilus
S.aureus
Salmonella
Shigella
L.monocytogenes
Lactobacillus
E.coli
Enterococci
Enterobacteria
Coliform
Maya ve Mantar
Pseudomonas aeruginosa
Listeria monocytogenes
Legionella
E.coli
Enterococcus türleri
Enterobacteria türleri
Coliform türleri
Clostridium sulfite reducers
Clostridium perfringens
Aerobes mesophiles
Acid tolerans pathogens
Et ve Balık Ürünleri
Yersinia
Maya ve Mantar
Vibrio
S.aureus
Salmonella
Shigella
Pseudomonas aeruginosa
Listeria monocytogenes
Lactobacillus
E.coli
Enterobacteria
Coliform türleri
Clostridium sulfite reducers
Clostridium perfringens

GBL olarak tüm gıdalar ile vücudumuza taşınabilecek olan  mikroorganizmaların sağlık üzerinde yaptığı hastalıkların teşhisinde kullanılan tüm besiyerlerinin üretimini modern cihazlarla güvenli ve kaliteli şekilde sektöre sunmaktadır.

GBL’nin gıda mikrobiyolojisi sektörüne, daha güvenli ve kaliteli gıda üretiminin gerçekleştirilmesi için kullanım alanına göre sınıflandırılmış, gıda endüstrisinde kullanılan besiyerlerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Et ve Balık: http://www.gbl.com.tr/et_ve_balik.php
Süt ve Süt Ürünleri: http://www.gbl.com.tr/sut_ve_sut_urunleri.php
Fırıncılık ve Unlu Mamülleri: http://www.gbl.com.tr/firincilik_ve_unlu_mamulleri.php

Yazar: Engin EKİNCİ / Kalite Kontrol Müdürü
Yayın Tarihi: 28.12.2012
Revizyon No: 01

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir