Gıda Sektöründe Karşılaşılan Mikroorganizmalar
Gıda mikrobiyolojisi, gıda ve ham maddelerini yaşam alanı olarak seçen mikroorganizmaların tipi, sayısı ve davranışlarıyla ilgilenir. Yiyecek ve içeceklerdeki mikroorganizmalar, meydana getirdiği değişiklikler, birbirleriyle ilişkileri, gelişme koşullarının incelenmesi de Gıda Mikrobiyolojisi bilim dalının ilgi alanı içerisindedir.
Mikroorganizmalardan yeni gıda ürünlerinin üretilmesi ve böylece gıdalarda yeni tat, koku ve yapı oluşumunun sağlanması; gıdalar ile vücudumuza taşınan mikroorganizmaların sağlık üzerindeki etkileri gibi konular da gıda mikrobiyolojisi kapsamında incelenir. Gıdaların soğukta muhafazası, dondurulması, kurutulması, pişirme, haşlama, asitlendirme, fermantasyon, ambalajlama, ışınlama, nanoteknoloji gibi pek çok prosesin mikroorganizmalara etkisi, istenmeyen mikroorganizma bulaşmasının ve gelişmesinin önlenmesi ile ilgili önleyici sistemlerin uygulanmasına ait bilgiler de gıda mikrobiyolojisi içerisinde yer alır. Kısacası gıda mikrobiyolojisi, daha güvenli ve kaliteli gıda üretiminin gerçekleştirilmesi için gerekli bilgileri içerir.
Gıda sektöründeki mikroorganizmalar adı altında incelenen gruplar aşağıdadır;
İşlenmiş Yiyecek Grubu | Unlu Mamüller ve Fırıncılık Grubu |
Yersinia Maya ve Mantar Staphylococcus aureus Salmonella türleri Shigella türleri Listeria monocytogenes Escherichia coli Enteroobacteria türleri Coliform |
Staphylococcus aureus Salmonella türleri Shigella türleri Listeria monocytogenes Escherichia coli Enterobacteria Coliform Clostridium sulfite Bacillus cereus Aerobik mezofil |
Süt ve Süt Ürünleri Grubu | İçme Suyu ve İçecek Ürünleri |
Yersinia Maya ve Mantar S.termophilus S.aureus Salmonella Shigella L.monocytogenes Lactobacillus E.coli Enterococci Enterobacteria Coliform |
Maya ve Mantar Pseudomonas aeruginosa Listeria monocytogenes Legionella E.coli Enterococcus türleri Enterobacteria türleri Coliform türleri Clostridium sulfite reducers Clostridium perfringens Aerobes mesophiles Acid tolerans pathogens |
Et ve Balık Ürünleri | |
Yersinia Maya ve Mantar Vibrio S.aureus Salmonella Shigella Pseudomonas aeruginosa Listeria monocytogenes Lactobacillus E.coli Enterobacteria Coliform türleri Clostridium sulfite reducers Clostridium perfringens |
GBL olarak tüm gıdalar ile vücudumuza taşınabilecek olan mikroorganizmaların sağlık üzerinde yaptığı hastalıkların teşhisinde kullanılan tüm besiyerlerinin üretimini modern cihazlarla güvenli ve kaliteli şekilde sektöre sunmaktadır.
GBL’nin gıda mikrobiyolojisi sektörüne, daha güvenli ve kaliteli gıda üretiminin gerçekleştirilmesi için kullanım alanına göre sınıflandırılmış, gıda endüstrisinde kullanılan besiyerlerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Et ve Balık: http://www.gbl.com.tr/et_ve_balik.php
Süt ve Süt Ürünleri: http://www.gbl.com.tr/sut_ve_sut_urunleri.php
Fırıncılık ve Unlu Mamülleri: http://www.gbl.com.tr/firincilik_ve_unlu_mamulleri.php
Yazar: Engin EKİNCİ / Kalite Kontrol Müdürü
Yayın Tarihi: 28.12.2012
Revizyon No: 01
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!