Meyve Sularında Alicyclobacillus Analizi

meyve-suyu-analizinde-alicyclobacillus-tayini
Meyve suları yüksek asitlikleri nedeni ile bakteriler açısından oldukça güvenilir bir gıdadır. Asidofilik ve spor oluşturan bir mikroorganizma olan Alicyclobacillus acidoterrestris, meyve sularına uygulanan tipik ısıl işlemlerde canlılığını sürdürebilmekte ve sonradan çimlenip üreyerek bu ürünlerde bozulmalara yol açmaktadır.

Alicyclobacillus türleri ısıya karşı oldukça dirençli olup çoğu meyve sularına uygulanan pastörizasyon işleminden sonra canlılıklarını sürdürebilmektedir. Hatta pastörizasyon sporlara ısıl şok olarak etkilemekte olup, sporların çimlenmesine ve sonra ki gelişmelerine de neden olabilir.

Alicyclobacillus cinsi içinde 3 tür bulunmaktadır.

-Alicyclobacillus acidocaldarius → 60 °C’de gelişebilen tür.
-Alicyclobacillus acidoterrestris → 50 °C’de gelişebilen tür.
-Alicyclobacillus cycloheptanicus → 40 °C’de gelişebilen tür.
Bozulma meyve suyunda kötü koku ve bulanıklık oluşumuyla karakterize edilmiştir. A.acidoterrestris sporlarının gelişimleri 5 gün kadar uzun süre olmakla beraber, bu süre meyve sularında aroma bozukluğunun ortaya çıkmasında yeterli olmaktadır.
Organizmanın gelişimi sırasında gaz üretmemesi ve buna bağlı olarak ambalajlarda bombaj oluşmaması nedeniyle meyve sularında görünür bozulmaların tespit edilmesi oldukça zordur.
Mikrobiyolojik analizin esası bu bakterinin sporlu, termofilik ve asidofilik olması üzerine kuruludur. Buna göre, esas olarak materyal pastörize edilir, asitli bir ortamda ve yüksek sıcaklıkta inkübe edilir.
Bu bakterinin aranması için; Alicycbacillus Broth; Tek Kuvvetli (GBL_0662), Alicycbacillus Broth; Çift Kuvvetli (GBL_0664) ve YSG Agar (GBL_0666) kullanabilirsiniz.
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir