Google’ın bugünkü doodle’ı Julius Richard Petri içindi.

Google’ın bugünkü Doodle’ını Petri kutusunun mucidi Julius Richard Petri için hazırlandı. 31 Mayıs 1853’te Almanya’da doğan Julius Richard Petri‘nin bugün, 161’nci doğum günü kutlanıyor. Google da bugünki doodle’ında petri kutusunda mikroorganizma ekimleri gösteren ilginç bir animasyonla Julius Petri’nin doğum gününü kutladı.

Devamını Oku

Listeria Türlerinin Teşhisinde Kullanılan Besiyerleri

Listeria monocytogenes, insan ve hayvanlarda değişik enfeksiyonlar meydana getiren, Gram pozitif çomakcık şeklinde, hareketli (18-26 C’de), sporsuz ve kapsülsüz zorunlu hücre içi paraziti olan bir bakteridir.  L. monocytogenes, taze su, tuzlu su, lağım suyu, toz, toprak, hayvan yemi, gübre ve çürüyen bitkilerden, hayvanların ayaklarından, hayvan kaynaklı pişmemiş gıdalar, taze ve donmuş kümes hayvanları, deniz ürünleri, kırmızı et, et ürünleri, balık, çiğ ve pastörize edilmiş süt, peynir, dondurma, pişmiş sucuk-sosis-tavuk, pişmemiş sebze ve meyveler gibi geniş bir alandan izole edilmektedir.  Ayrıca hayvanların ve sağlıklı veya hastalık belirtilerine sahip insanların feçeslerinden de izole edilebilmektedir.

Devamını Oku

Su Numunelerinde Yapılan Mikrobiyolojik Analizler

Su analizlerinde mikrobiyolojik yaklaşım ve yasal bir yükümlülük olarak membran filtrasyon sistemi kullanılmaktadır. Membran filtrasyon uygulmasında iki farklı tip besiyeri kullanılabilir.
• Kullanıma hazır besiyeri
• Kullanıma hazır, özel bir yöntemle pedlere emdirilerek dehidre edilmiş besiyeri. Tespit edilecek mikroorganizmaya göre farklı türleri vardır.
Enfeksiyonların bulaşmasında birçok etken rol oynamasına rağmen, büyük salgınların çıkmasında ve yayılmasında doğal çevre ve özellikle su büyük önem taşır. Alt yapı yokluğu veya yetersizliği sonucu patojen mikroorganizmaların sulara karışması ve bu suların içme suyu olarak kullanılması sonucunda enfeksiyonlar ortaya çıkmaktadır. Su ile yayılan salgınlara su epidemileri denir, tehlikeli su epidemilerine sebep olabilen Salmonella, Vibrio ,Shigella, Brucella ve diğer birçok patojen bakteriler ve virüsler portörlerin dışkıları ile sulara karışabilir.

Bu arada temel amaç; sularda hastalık yapan mikroorganizmaların varlığının belirlenmesi ve suyun insan tüketimi için mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesidir. Hastalık yapan mikroorganizma kontrolü, halk sağlığı açısından önemlidir ve burada özellikle halk sağlığı yaklaşımının önemi açıkça ortaya çıkar.

Devamını Oku

Petri Kutusunda Besiyerleri Yeni Ambalajında!

GBL teknik personeli tarafından geliştirilen, “nem oluşumunu engelleyen” yeni poşetimizi kullanımınıza sunuyoruz. Besiyerlerinde sık görülen nem oluşumuna karşı geliştirdiğimiz özel poşetimizin avantajları;

Devamını Oku

Pekmez Örneklerine Uygulanan Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Analizler

Türkiye’ de geleneksel pekmez üretimi binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir. Eskiden beri pekmezin insan sağlığı üzerine olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Ülkemizde pekmezin yapımı gerek fabrikasyon ortamda ya da geleneksel metotlarla yapılanlar olsun bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Değişik yapım yöntemleri olan incir, dut, pancar gibi meyvelerden ve üzümün değişik türlerinden yapılan pekmezde bir standart sağlamak pek olası değildir. Devamını Oku

10-13 Ocak 2013 te Health Expo’dayız…

10-13 Ocak 2013 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek olan  Health Expo Medikal Ürün, Hastane Donanımları, Sağlık Bilişim ve Teknolojileri, Laboratuvar Sistemleri, Evde Bakım Ürünleri ve Sağlık Turizmi Fuarı’ndayız.

Standımızı ziyaretinizi bekliyoruz. Görüşmek ümidiyle!

Gıda Sektöründe Karşılaşılan Mikroorganizmalar

Gıda mikrobiyolojisi, gıda ve ham maddelerini yaşam alanı olarak seçen mikroorganizmaların tipi, sayısı ve davranışlarıyla ilgilenir. Yiyecek ve içeceklerdeki mikroorganizmalar, meydana getirdiği değişiklikler, birbirleriyle ilişkileri, gelişme koşullarının incelenmesi de Gıda Mikrobiyolojisi bilim dalının ilgi alanı içerisindedir.  Devamını Oku

Membran Filtrasyon Yöntemi Besiyerleri

 

Membran filtrasyon metoduyla sularda mikroorganizma determinasyonu ve sayımı için dört farklı ürün yelpazesi sadece GBL’de. Hazır plaklar, dehidrate pedler, buyyonlar ve membran filtreli dehidrate pedlerden sizin için en uygun olanı seçin. Membran filtre markalarına bağımlı olmaktan kurtulun.

Besiyerlerinde Performans Kontrolü

Besiyerinin karakteristiğini belirleyen performans özelliklerini en iyi şekilde yansıtan bütün mikroorganizmalar önceden geçerli kılma kriteri olarak belirlenmiştir ve besiyerlerinin kalite kontrolünde kullanılır. Devamını Oku